Vintage Zagreb

Nova Ves

Nova Ves (na arhaičnom hrvatskom, znači Novo selo) jedna je od najstarijih zagrebačkih ulica, ali i naziv za dio grada, koji se proteže od Kaptola na jugu do Zvijezde na sjeveru.

Prvi povijesni trag Nove Vesi nalazi se u dokumentima iz 1334. i tad se to naselje naziva Villa. Ponovno se spominje 1361. - ovaj put kao naše novo selo pored crkve sv. Ivana Krstitelja u obližnjoj Maloj ulici. Prvotno se ovo naselje uz tadašnju veliku cestu zvalo Lepa Ves, no ubrzo se ustalilo ime Nova Ves. Stanovnici Nove Vesi - Purgari Novoveški kako su se nazivali, imali su približno ista građanska prava poput svojih susjeda na brdu Grič, a to se svodilo na pravo da sami izaberu svoj magistrat, pod uvjetom da su predhodno platili porez Kaptolu.

Purgari su u svojim skromnim kućama duž ulice imali vlastite obrtničke radionice.[2] Nova Ves je stoljećima bila stanište 12 prebendara Zagrebačke katedrale koji su se brinuli za oltare u katedrali. Nekoć su stanovali u malim drvenim kućicama, ali su one tijekom 18. st. i 18. stoljeća zamijenjene kućama građenim od cigle. Većina tih prebendarskih kurija sačuvala je izgled do danas, tako da je Nova Ves i danas ulica puna prizemnica i pokojom katnicom, na početku 18. st. jedino se isticala dugačka, zidana jednokatnica Doma za nemoćne svećenike.[2]

Zajedno sa susjednom Tkalčićevom ulicom (koja teče paralelno), Nova Ves je danas jedna od glavnih turističkih atrakcija povijesnog Zagreba. Danas je Nova Ves pretežno stambena zona, s pokojim restoranom i kafeom. Krajem devedesetih je na Novoj Vesi izgrađen trgovački centar - Kaptol Centar, a kasnije još jedan u neposrednom susjedstvu - Prebendarski vrtovi.

Autor: Wikipedia

nova ves